Gegeneraliseerde angststoornis

 • Gegeneraliseerde angststoornis

  Maakt u zich voortdurend zorgen over allerlei ernstige problemen die in de toekomst kunnen ontstaan, zonder dat er nu al aanwijzingen zijn dat ze ook werkelijk gaan gebeuren? Dan kan het best zijn dat u last heeft van een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel een ‘piekerstoornis’ genoemd.

  Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

  U piekert veel. U piekert over zaken als geld, werkeloosheid, of de gezondheid of het welzijn van uzelf of mensen in uw omgeving. Kleine aanleidingen kunnen leiden tot een aaneenschakeling van zorgelijke gedachten. Dit kan uiteindelijk uitmonden in allerlei rampgedachten.

  Wanneer u kampt met een gegeneraliseerde angststoornis overschat u de kans op gevaar en verwacht u altijd het ergste. U bent altijd waakzaam en beducht op signalen van mogelijk gevaar. Daar komt dan bij dat u weinig vertrouwen heeft in uw vermogen om problemen op te lossen of aan te kunnen. U bent vaak bang dat u de emoties niet aankunt, wanneer er iets ernstigs gebeurt.

  Als u piekert, denkt u vaak volgens het ‘stel dat’ of ‘wat als’ redeneringen. U denkt bijvoorbeeld: ‘Wat moeten we doen als we in de vakantie op de snelweg autopech krijgen? Stel dat het niet lukt om dan hulp te krijgen? En als het dan donker wordt, wat doen we dan? Stel dat we dan worden overvallen?’ etcetera.

  Langzaamaan verliest u de realiteit uit het oog, de gevolgen worden in uw beleving steeds ernstiger en er ontstaan gevoelens van angst en paniek. Dit zorgt ook voor een gevoel van onzekerheid en u treft allerlei maatregelen om die onzekerheid te verminderen.

  Hoe ontstaat een gegeneraliseerde angststoornis?

  Meerdere factoren spelen een rol in het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Daarnaast spelen levensomstandigheden en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Iemand met faalangst en weinig vertrouwen lijken een verhoogde kans op het ontwikkelen van een gegeneraliseerde angststoornis te hebben.

  Wat betekent dit voor u?

  Dat u zorgelijk veel piekert, kan tot gevolg hebben dat u continu om geruststelling vraagt bij de mensen in uw omgeving. Ook waarschuwt u anderen steeds voor gevaar. Ook vermijdt u situaties of activiteiten die onbekend zijn en moeilijk in te schatten.

  Het kan ook zijn dat u er een perfectionistische leefstijl op nahoudt. U denk namelijk dat u op die manier kunt voorkomen dat er dingen misgaan. Dit allemaal kan zorgen voor slaapproblemen, klachten van oververmoeidheid en dat zorgt weer voor een afname van uw zelfvertrouwen. Ook kan het zijn dat u gaat piekeren over het piekeren zelf.