Mindfulness

 • Mindfulness

  ‘To be mindful’ kun je vertalen met: ‘opmerkzaam zijn’, ‘gewaar zijn’. Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’. Mindfulness is de kunst om te schakelen. Om vaker uit de doe-modus te stappen. Om contact te maken met het hier en nu – de plek waar het leven zich afspeelt. Mindfulness kun je inzetten om balans in het leven te brengen, om beter om te gaan met klachten, om persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Mindfulness maakt het leven mooier.

  Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Bij het opstaan, in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de geest bezig is met zaken uit verleden en toekomst. We zijn niet aanwezig in het hier-en-nu en reageren vanuit automatische patronen, waardoor we geen vat hebben op veranderingen.

  Een en al aandacht

  Toch kennen we allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een intense ervaring zoals de geboorte van een kind. Onze  geest is stil, we zijn een en al aandacht. We kunnen de rijkdom van het moment proeven.

  Oefenen

  Mindfulness is de sleutel tot het hier en nu. Waar je aandacht is, daar ben je. Dit kun je oefenen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de aandachttraining.