Posttraumatische stressstoornis

 • Posttraumatische stressstoornis

  Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een angststoornis die ontstaat na het meemaken van een ernstige gebeurtenis. De stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. U kunt angstig of somber zijn of last hebben van herbelevingen of slaap- en concentratieproblemen. Ook gedragsproblematiek en lusteloosheid komen voor.

  Door uw angst kunt u situaties gaan vermijden die herinneren aan de gebeurtenis. U durft bijvoorbeeld niet meer naar de wijk waar u beroofd bent en ’s nachts ziet u het gezicht van de dader weer voor u.

  In feite is dit niks anders dan een natuurlijke reactie op een ernstige dreiging. De eerste tijd na een ingrijpende gebeurtenis heeft iedereen hier last van. Pas als de verschijnselen niet meer overgaan of zich pas tijden na de gebeurtenis openbaren, wordt gesproken van een PTSS. De symptomen verergeren vaak bij situaties die lijken op de ingrijpende gebeurtenis. Ongeveer twintig procent van de slachtoffers van een ernstige gebeurtenis heeft last van aan PTSS gerelateerde klachten.

  Oorzaken

  Niet alleen een ingrijpende gebeurtenis heeft invloed op het ontstaan van de PTSS. De aard van de gebeurtenis speelt ook een rol. Als u bij een overval een pistool op uw hoofd gedrukt krijgt, is het risico op psychische klachten groter dan bij het meemaken van een auto-ongeluk, waarbij u alleen licht gewond raakt.

  Als iets vaker gebeurt of langer (bij bijvoorbeeld een ontvoering) is de kans op een PTSS ook groter. Daarbij spelen biologische factoren een rol. De ene persoon is gevoeliger voor angst dan de andere persoon. Dit heeft te maken de hersenen. Sommige stoffen in de hersenen reguleren dat je bestand bent tegen stress. Als u door erfelijkheid weinig van deze stoffen hebt, bent u gevoeliger voor een PTSS.

  Iedereen kan getroffen worden door een PTSS. Tachtig procent van de Nederlanders maakt wel eens iets ingrijpends mee. Daarvan ontwikkelt tien procent een PTSS.

  De gevolgen 

  Mensen met PTSS ondervinden veel hinder van hun klachten. Ze zitten soms zo gevangen in angsten, herbelevingen of vermijdingsgedrag dat hun werk en contacten met andere mensen eronder lijden.

  U bent bijvoorbeeld snel boos en heeft last van concentratieproblemen. Door de nachtmerries slaapt u slecht, waardoor u zich overdag ook niet beter gaat voelen. U bent voortdurend op uw hoede, bang op herhaling van het ernstige voorval en u schrikt snel.

  Af en toe wordt u overvallen door herbelevingen. De details van de gebeurtenis kunt u niet uit uw hoofd zetten. De herinneringen komen vaak op plekken of bij prikkels, zoals geuren of geluid, die te maken hebben met de gebeurtenis.

  U kunt uw klachten van de PTSS zeker verminderen. Dankzij gesprekken met een hulpverlener van Buro 3o, eventueel in combinatie met medicijnen, kunt u de gebeurtenis een plekje geven.