ADHD

 • Wat is ADHD?

  Iedereen heeft wel eens moeite zijn aandacht ergens bij te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld op uw werk met honderd en een dingen tegelijk bezig zijn of u kunt zich maar niet concentreren op het gesprek met uw vriend. Maar bij sommige mensen overheerst het gebrek aan concentratie en rust. Zij hebben moeite het dagelijks leven te organiseren en te plannen. Als u zich hierin herkent, kan het zijn dat u een aandachtstekortstoornis met hyperactviteit heeft. Dit wordt vaak afgekort tot ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ADHD is een ontwikkelingsstoornis die een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling.

  Verschillende vormen 

  Sommige mensen met ADHD hebben wel grote problemen hun aandacht ergens bij te houden, maar zijn niet hyperactief. Ze zijn juist opvallend stil, dromerig en passief. In de volksmond wordt deze vorm van ADHD ook wel ADD genoemd, Attention Deficit Disorder.

  Negatieve en positieve kanten

  ADHD heeft eigenschappen waarbij positieve kanten en negatieve kanten te onderscheiden zijn. Er zijn veel mensen die AD(H)D hebben, die dat niet weten en er ook geen last of zelfs voordeel van hebben. Hebben de negatieve kanten de overhand dan kunt u helemaal vastlopen op uw werk en in uw relaties.  

  Aandachts- en concentratieproblemen

  U bent snel afgeleid. Overal zijn prikkels: de radio op de achtergrond, de telefoon, een hond op straat of een collega die een praatje maakt, maar ook uw eigen fantasie en gedachtegang. Uw aandacht dwaalt af bij elke prikkel. Daardoor vergeet u waar u mee bezig was. U maakt daarom vaak dingen niet af, begint constant aan iets anders en maakt veel fouten. Verder kunt u moeilijk luisteren en dingen onthouden. Daardoor hebben andere mensen het gevoel nauwelijks contact met u te krijgen. U vergeet afspraken en verjaardagen en raakt spullen kwijt. Ook heeft u moeite met het opvangen van sociale signalen en kunt u moeilijk hoofd- en bijzaken onderscheiden.

  Hyperactief en impulsief

  Bij volwassenen met ADHD lijkt de hyperactiviteit op het oog vaak afgenomen. Van binnen voelt u zich echter nog even onrustig als vroeger. U hebt geleerd de neiging tot bewegen te onderdrukken. U kunt zich moeilijk ontspannen en kunt soms onhandig en houterig zijn. U handelt vóór u denkt. U doet onbezonnen dingen. U valt mensen in de rede, flapt dingen eruit, geeft antwoord voordat de vraag helemaal is gesteld en dringt voor zonder dit in de gaten te hebben. Ook kunt u heftige en onvoorspelbare emotionele uitbarstingen of driftbuien hebben. Dit komt deels uit frustratie doordat veel dingen niet lukken.