Sociale Fobie

 • Sociale fobie

  Een sociale fobie wordt ook wel een sociale angststoornis genoemd. Het is een stoornis waarbij iemand angst en spanning voelt in situaties met andere mensen. Wanneer u hier last van heeft, bent u bijvoorbeeld bang dat u iets verkeerd doet of zegt en dat u, als gevolg daarvan, negatief wordt beoordeeld en wordt afgekeurd door anderen. Situaties waarin u in de aandacht kunt staan van anderen, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of in de klas, zijn vaak moeilijk.

  Wat is een sociale fobie?

  Een sociale fobie is te omschrijven als een grote angst voor iets wat in werkelijkheid helemaal niet zo bedreigend is. U beseft dat de angst niet reëel is, maar dat helpt niet om de spanning te verminderen. De angst overheerst zodanig, dat het alle gedachten overneemt.

  Oorzaken

  Over de oorzaken van een sociale fobie is weinig bekend. Veel mensen die ermee kampen zijn al van jongs af aan wat verlegen of terughoudend in de omgang met anderen. Ook wanneer iemand in zijn jeugd onvoldoende sociale vaardigheden heeft aangeleerd, kan dit leiden tot sociale angstklachten op latere leeftijd. Wanneer iemand gepest is op school kan dit ook een rol spelen in het ontstaan van sociale angst. Ongeveer acht procent van de mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met een sociale fobie.

  Wat betekent dit voor u?

  Door de angst in contacten met anderen kan een sociale fobie voor vermijding van sociale situaties zorgen. U gaat bijvoorbeeld niet meer naar verjaardagen, u durft niet te bellen naar vrienden of bedrijven en ook de drempel om naar het werk te gaan wordt hoog. Dit kan uiteindelijk een obstakel vormen voor uw persoonlijke ontwikkeling: opleidingen mislukken, u houdt het werk niet meer vol en u krijgt last van een gevoel van eenzaamheid. Ook zijn er mensen die alcohol of drugs gaan gebruiken om hun angst te onderdrukken. Dit lost het probleem echter niet op, maar kan juist tot nieuwe problemen leiden.