Burnout

 • Over burnout

  Iemand met een burnout is letterlijk ‘opgebrand’. Men voelt zich emotioneel en lichamelijk helemaal uitgeput. Zelfs de gewone dagelijkse dingen, zoals afwassen en eten koken of een krantje lezen gaan niet meer vanzelf. Vaak spelen negatieve gedachten op als ‘Waar doe ik het allemaal voor’ en ‘ik sta er helemaal alleen voor’.

  De druppel die de emmer doet overlopen 

  Op een een bepaald moment kan er een uitbarsting komen. Een klein voorval is dan de druppel die de emmer doet overlopen, waarna iemand instort. Daarna wordt alles teveel. Men ligt bijvoorbeeld de hele dag op de bank en is prikkelbaar en moe. Ook huilbuien kunnen voorkomen. 

  Alleen rusten is niet genoeg

  Een burnout is het eindstadium van langdurige roofbouw op lichaam en geest. Een burnout gaat niet vanzelf over. Er is hulp en training nodig om weer beter te worden.

  Stressklachten

  Stress en burnout zijn belangrijke gezondheidsproblemen. Iedereen heeft weleens last van stress, dat hoort bij het leven. U raakt bijvoorbeeld gestresst als u in de file staat of als u het even heel druk op uw werk hebt. Of als u opeens hard op de rem moet trappen of wanneer er thuis spanningen zijn.

  Gezonde spanning of ongezonde stress?

  Normaal gesproken gaat de stress na een stressvolle gebeurtenis weer over. Bijvoorbeeld na het doen van een moeilijk examen of een stressvolle periode op het werk. Wanneer uw werkdruk echter constant hoog is, of er thuis voortdurend spanningen zijn, bouwt u voortdurend stress op. Als de spanningen meer worden dan u aan kan, ontstaat er overbelasting en uitputting. In het ergste geval kan het overspannenheid of een burnout veroorzaken.

  Verschijnselen van stress en overbelasting

  Stress uit zich vaak eerst in ‘onopvallende’ klachten. U slaapt slecht, heeft last van maagpijn of eczeem. Als de stress langer aanhoudt en u geen tijd heeft om te herstellen van spanningen, worden de gevolgen op meer gebieden merkbaar. Uw weerstand wordt minder, u krijgt last van aanhoudende moeheid en een gejaagd gevoel. Verder kunt u onder meer last krijgen van spierpijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid, futloosheid,  darmproblemen, huilbuien, hartkloppingen, een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol, angstgevoelens en geheugenproblemen. Door deze klachten gaan mensen vaak sociale contacten meer uit de weg, kan rook- alcohol- of drugsgebruik toenemen en worden soms meer slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt.

  Overspannen of burnout

  Langdurige blootstelling aan stress kan mensen overspannen maken. Dit wordt ook wel chronische stress, overwerktheid of (emotionele) overbelasting genoemd. Vaak zijn een paar weken voldoende om weer te herstellen. Soms is de overbelastig zo groot dat rusten alleen niet helpt. U kunt dan niet meer werken en nauwelijks in uw gezin functioneren. Bij een burn-out voelt u zich lichamelijk en geestelijk uitgeput. Zelfs gewone, dagelijkse dingen worden steeds moeilijker, alles kost u veel energie en u kunt niet meer zo goed nadenken. Een klein voorval is dan vaak de druppel die de emmer doet overlopen, waarna u instort. Een tijdje rust nemen helpt dan niet meer. Hulp en training zijn nodig om weer beter te worden.