Paniekstoornis

 • Paniekstoornis

  Af en toe bent u opeens ontzettend angstig. Dit kan dan gepaard gaan met verschillende lichamelijke reacties, zoals zweten, hartkloppingen, duizeligheid, trillingen en benauwdheid. Deze lichamelijke reacties leiden vaak tot meer angstige gedachten. U bent dan bijvoorbeeld opeens bang voor een hartstilstand, een herseninfarct, flauwvallen, controleverlies of het verliezen van uw verstand.

  Hoe ontstaat een paniekstoornis?

  Een paniekstoornis kan geleidelijk ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. Wel is het zo dat een paniekstoornis vaak ontstaat, doordat er sprake is van een langdurig hoog spanningsniveau. Dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, veel zorgen hebben, oververmoeid zijn of lichamelijk niet helemaal fit zijn.

  Al deze zaken kunnen een angstaanval tot gevolg hebben en dat kan leiden tot een paniekstoornis. Soms spelen het gebruik van alcohol of drugs ook een rol in het ontstaan en ontwikkelen van een paniekstoornis.

  Wanneer een paniekstoornis ontstaat, kan dit als zelfstandig probleem blijven voortbestaan. De omstandigheden die oorspronkelijk de aanleiding voor het ontstaan van de paniekaanvallen kunnen dan al opgelost zijn.

  Wat betekent dit voor u?

  Een paniekstoornis heeft invloed op uw leven. Vaak leidt het tot het vermijden van allerlei situaties. Dit vanwege de angst om in die situaties een nieuwe aanval te krijgen. Het vermijden van situaties wordt ook wel ‘agorafobie’ (letterlijk: pleinvrees) genoemd. U ontloopt bijvoorbeeld de momenten waarbij u veel mensen kunt tegenkomen of waar u niet snel kunt wegkomen.

  Naast het vermijden van deze momenten, gaat u lichamelijke inspanning liever ook uit de weg. U bent namelijk bang dat dit zal leiden tot een paniekaanval of bijvoorbeeld zelfs een harststilstand.

  Het uit de weggaan van bepaalde situaties zorgt ervoor dat u minder last heeft van paniekaanvallen. Dat klinkt misschien goed, maar het betekent juist dat u steeds minder durft te ondernemen en voor steeds meer dingen angstig wordt. De kwaliteit van leven wordt daardoor minder en u kunt niet meer genieten. Ook wordt u bijvoorbeeld afhankelijk van anderen voor het doen van dingen die u zelf niet durft.

  Een paniekstoornis die lange tijd aanhoudt, kan uw dagelijks leven dus sterk ontregelen en dat kan vaak leiden tot depressieve klachten.