Angststoornis

 • Wat is een angststoornis?

  Iedereen kent angst. Het is iets dat elk mens in een bepaalde mate kent. Angst is een menselijke reactie dat ons beschermt. Het weerhoudt ons er bijvoorbeeld van overmoedig te raken, maar het waarschuwt ook als er gevaar dreigt. Angst is dus een nuttige emotie die signalen herkent, zodat we snel kunnen reageren. Toch overkomt het sommige mensen dat hun angst een eigen leven gaat leiden. Als iemand door angst wordt beheerst en de naaste omgeving er tevens onder lijdt, spreken we van een angststoornis.   

  Een angst- of paniekstoornis

  Als angst een eigen leven gaat leiden, is het niet langer meer gebaseerd op alleen bedreigende situaties. Ook alledaagse situaties worden dan ten onrechte als beangstigend gezien en kunnen op die manier een negatieve invloed op iemands leven krijgen.

  Herkent u dit? Voelt u zich bedreigd en onrustig met een voortdurend angstig voorgevoel van naderend onheil en is er altijd wel iets waar u zich angstig over voelt? Dan kan het zijn dat u een angststoornis heeft.

  Een angststoornis kan verschillende vormen aannemen: heftige paniekgevoelens die u angstig maken (een paniekstoornis) tot een voortdurend onrustig, bezorgd gevoel (gegeneraliseerde angst of een heel specifieke angst).

  Verschillende soorten angststoornissen

  Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Hieronder vindt u meer informatie:

  Dwangstoornis

  Een dwangstoornis wordt ook wel obsessief-compulsieve stoornis genoemd. Obsessies zijn steeds terugkerende, hardnekkige gedachten of (denk)beelden die als akelig en storend worden ervaren. U kunt proberen ze te negeren of te onderdrukken, maar vaak stoppen ze pas wanneer bepaalde (dwang) handelingen (compulsies) worden uitgevoerd.

  Gegeneraliseerde angststoornis

  U maakt zich voortdurend zorgen over dagelijkse zaken, zoals geld en of het welzijn van uzelf of anderen. U merkt dat dit piekeren steeds meer uit de hand loopt  en u kunt het niet meer stoppen. Daardoor bent u onrustig en sneller geïrriteerd. 

  Hypochondrie

  Bij hypochondrie bent u er – ondanks veelvuldige geruststelling door de dokter – van overtuigd een ernstige ziekte te hebben. U overtuigt uzelf zo van het bestaan van de ziekte dat u de symptomen daadwerkelijk ervaart en regelmatig de dokter belt of opzoekt om zich te laten onderzoeken

  Paniekstoornis

  U bent af en toe ineens ontzettend angstig. Dit kan gepaard gaan met allerlei lichamelijk reacties, zoals hartkloppingen, zweten, benauwdheid, rillingen, tintelingen of duizeligheid. Deze lichamelijke reacties leiden meestal tot allerlei angstige gedachten. 

  Posttraumatische stressstoornis

  Deze stoornis ontstaat als u een ernstige gebeurtenis heeft meegemaakt. De stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. U kunt angstig of somber zijn, last hebben van het opnieuw beleven van de gebeurtenis, een voortdurend gevoel van overmatig waakzaam zijn en u kunt slaap- en concentratieproblemen hebben.

  Sociale fobie

  U ervaart angst en spanning in situaties met andere mensen. U bent bang dat u iets verkeerds doet of zegt en dat anderen u daardoor negatief beoordelen en afkeuren. Situaties waarin u aandacht krijgt vindt u moeilijk en gaat u zo veel mogelijk uit de weg.

  Specifieke fobie

  U bent bang voor een voorwerp, een dier of een situatie zoals liften, hoogten, spinnen of bloed. Alleen de gedachte hieraan kan u al angstig maken. Bij een sterke angst kunt u een paniekaanval krijgen; u gaat trillen, zweten, krijgt hartkloppingen en krijgt extreem angstige gedachten.