Psychose

 • Wat is een psychose

  Een psychose is een korte of langere periode waarbij iemand het contact met de werkelijkheid verliest. Wat een psychose precies is, is moeilijk uit te leggen omdat iedereen die hierin beland zijn of haar eigen beleving heeft. Verschijnselen van een psychose zijn bijvoorbeeld verwardheid, moeite hebben logisch na te denken, dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn en het hebben van vreemde ervaringen. Vaak is het dag- en nachtritme ook verstoord. Tijdens een psychose kunt u van één of meerdere van deze symptomen last hebben.

  Wanen

  U kunt tijdens een psychose last krijgen van wanen. U bent er bijvoorbeeld van overtuigd dat u afgeluisterd wordt of dat mensen een complot tegen u hebben gesmeed om u het leven zuur te maken. U kunt ook het gevoel hebben dat voor u een bijzondere rol is weggelegd in de maatschappij. Bijvoorbeeld dat u God bent of op aarde bent om mensen van al hun problemen af te helpen.

  Hallucinaties

  Tijdens een psychose kunnen uw ogen, oren, neus en mond u ook bedriegen. Tijdens een psychose kunt u dingen horen, zien of op een andere manier ervaren die er in werkelijkheid niet zijn. Voor u is die beleving levensecht, maar als u een ander erover vertelt of navraag doet, blijkt dat zij het niet kunnen waarnemen. U hoort bijvoorbeeld gemompel of stemmen. Soms spreken die stemmen u rechtstreeks aan. Ze vertellen u wat u moet doen.

  Gedachten

  U zult misschien ervaren dat naast deze bijzondere ervaringen het moeilijk is logisch na te denken. Uw gedachten wisselen elkaar snel af en zijn erg onsamenhangend. Daardoor kost het u moeite om logisch dingen uit te leggen. Doordat u zoveel verschillende gedachten heeft, kost concentreren u veel moeite.

  Andere symptomen

  Naast de hierboven genoemde zaken, kan het zijn dat u slaapproblemen heeft. U bent ’s nachts bijvoorbeeld wakker en slaapt overdag of slaapt bijna niet. Vaak vertellen mensen met een psychose dat ze het gevoel hebben dat de wereld niet echt is. Dat het lijkt alsof ze naar een film aan het kijken zijn.

  Oorzaak

  Vaak is het lastig een oorzaak van de psychose aan te wijzen. Wel ontstaan psychotische verschijnselen vaak als bijverschijnsel bij andere psychische stoornissen. Bij (manische) depressie, drugsgebruik en verschillende persoonlijkheidsstoornissen kunnen psychoses voorkomen. Bij psychoses speelt erfelijkheid een rol. De ene persoon is gevoeliger voor het krijgen van een psychose dan de andere. Stress en slaaptekort kan een psychose dan uitlokken of versterken.

  Schizofrenie

  Iemand die aan schizofrenie lijdt, heeft één of meerdere psychosen doorgemaakt. Zo’n periode kan enkele dagen tot vele jaren duren. Tijdens een psychose maakt iemand een verwarde indruk. De meest kenmerkende verschijnselen van schizofrenie zijn de hallucinaties, wanen en verwardheid. De ziekte openbaart zich veelal voor het eerst tussen het zestiende en het dertigste levensjaar. De verschijnselen variëren sterk van persoon tot persoon.