Traumagerelateerde stoornis

 • Wat is een Traumagerelateerde stoornis?

  Wie een traumatische gebeurtenis meemaakt, wordt naderhand vaak door herinneringen daaraan geplaagd. Bijvoorbeeld na fysiek en psychisch geweld of verwaarlozing, verlating of seksueel misbruik. Als u al vroeg in uw leven ernstige trauma’s hebben ervaren kunt u allerlei stoornissen ontwikkelen. Deze kunnen zich in verschillende vormen uiten. U kunt lichamelijke klachten, angst- en stemmingsklachten, eetstoornissen, en verslavingen ontwikkelen. Maar vooral ook problemen in het omgaan met anderen. Bij deze vorm gaat het om persoonlijkheidsstoornis. Uw problemen zijn vaak niet alleen ernstig en langdurig maar ook complex.

  Traumagerelateerde stoornissen

  We onderscheiden verschillende soorten stoornissen die traumagerelateerd zijn. Het gaat daarbij om:

  • Complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS)
   Een CPTSS is een angststoornis die ontstaat na het meemaken van een langdurige traumatische ervaring en vertoont overeenkomsten met eenposttraumatische stressstoornis (PTSS).
    
  • Dissociatieve stoornissen
   Hiertoe behoren de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) en dissociatieve stoornis Niet Anderszins Omschreven. Als gemeenschappelijk kenmerk hebben deze stoornissen dissociatie: dat wil zeggen dat u perioden geestelijk volledig afwezig bent.